PARC NATURAL DELS PORTS

Flora i vegetació, cultura i història, passejades i excursions…

La part alta del riu Canaleta

Deixa un comentari

ventador, riu canaleta, parc natural dels ports

Des de l’època medieval i fins ben entrat el segle XIX ha rebut el nom de riu d’Horta, denominació que fins no fa gaires anys la gent més gran del poble encara utilitzava. El riu Canaleta —del qual hem parlat en el capítol d’hidrologia— neix al vessant continental de la serra de l’Espina. Des del seu naixement fins que surt dels Ports, podríem diferenciar-ne dos trams o seccions. El primer tram comprèn des del seu naixement fins al punt on desguassa el seu afluent, el riu d’en Piquer.

El segon tram comprendria des de la confluència dels rius Canaleta i d’en Piquer fins a la seva sortida dels Ports. Aquest segon sector és una de les zones més boniques que hi ha als Ports: el riu s’ha obert camí erosionant les moles calcàries i salvant forts desnivells, buscant la sortida del massís, i per això transcorre encaixonat i es produeixen dos grans salts d’aigua: el Ventador, el primer, situat a l’interior dels estrets calcaris, i el salt de Sotorres, el segon, aquest ja als límits del massís, el salt del qual era aprofitat per fer funcionar un molí fariner, el molí de Sotorres, que està situat al mateix costat del salt i en una depressió originada per l’erosió de l’aigua.

ventador, riu canaleta, parc natural dels ports

Com a conseqüència de l’espectacularitat dels paratges descrits, és una de les zones més freqüentades per realitzar l’activitat esportiva coneguda amb el nom de barranquisme. Cal tenir present que, amb la finalitat de preservar la zona d’una freqüentació excessiva i per tant evitar la degradació de la fauna i la flora, és una activitat esportiva regulada i controlada pels agents rurals; per això, és necessari sol·licitar prèviament l’autorització a les oficines del Parc Natural dels Ports (Roquetes) o al cap de l’Ecomuseu dels Ports (Horta).

salt de sotorres, riu canaleta, parc natural dels ports

Font:

Carbó Sabaté, Salvador. Guia d’Horta de Sant Joan. Tarragona: Diputació de Tarragona, 2007.

  • Barranquisme al Ventador:

http://www.barrancos.org/Canaleta.htm

http://www.casadelasletras.es/catala/matarranya-terra-alta-aventura/horta-descens-barrancs.htm

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s